YİĞİT AKÜ GENEL MÜDÜRÜ ERİNÇ ÇETİN MİSER:

“İŞLETME DÜZEYİNDE YENİ BİR ANLAYIŞ ARAYIŞINA DOĞRU HIZLA İLERLİYORUZ”

Yiğit Akü Genel Müdürü Erinç Çetin MİSER görüşmemizde : “Günümüz dünyasında her alanda hızlı bir değişim sürecine girmiş bulunmaktayız. Avrupa'nın ve Amerika’nın tek pazar halinde bütünleşme çabaları, dünya çapında rekabetin şiddetlenmesi, dünya pazarlarına yeni sanayileşmekte olan ülkelerin hızla katılması, çevre bilincinin artması, tüketici bilinçlenmesi, verimsiz kaynakların daha verimli ve etkin kullanılması gerekliliği, işletme düzeyinde yeni bir anlayış arayışına doğru hızla ilerlemeyi beraberinde getirmektedir” dedi.

 

Hedefleriniz açısından 2019 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yiğit Akü olarak 2019 yılında Türkiye’deki lider akü üreticiliğinin yanı sıra, dünya akü sektöründe de öncü şirketlerden biri olma yolundaki hedeflerimize ve sektördeki başarılarımıza hız kesmeden devam ettik. Bunun sonucunda da küresel arenada oldukça başarılı çalışmalara ve inovasyonu yüksek girişimler ile adımızdan söz ettirdik.   2019 yılında beklentilerimiz ve stratejilerimize paralel olarak üretim ve satışımız hız kesmeden, artarak devam etti. Sektörel olarak 2019 yılında daralan iç pazara rağmen, Yiğit Akü olarak 100’den fazla ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatımızın artışı ve bu konudaki başarımız, üretim ve satış açısından her zaman rekabetçi olmamızı ve sağlıklı büyümemizi sağladı. Gerek üretim kalitesi gerekse üretim kapasitesi olarak artan bu ivme, pazarlar arasındaki dengeyi korumamızı da sağladı. Dolayısı ile geçtiğimiz yılı Yiğit Akü olarak bize ve ülkemize katma değeri yüksek girişimlerde bulunarak sürdürdük diyebiliriz.

TIM İHRACAT 1000 listesindeki performansınızı nasıl yorumluyorsunuz? Bu başarıyı sağlayan ihracat politikanızı nasıl temellendiriyorsunuz?

Yiğit Akü; Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM tarafından derlenen, Türkiye’nin ilk 1000 İhracatçı firması arasında her yıl olduğu gibi bu yıl da yerini alarak, geçen yıla oranla sıralamadaki yerini 30 basamak yukarı taşıdı. Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı firması sıralamasında; 2017 yılındaki 162. sıradan 2018 yılı rakamları ile 132.  sıraya yükseldik.  %100 Milli Sermaye gücü ile ihracattaki başarılarını bir kez daha kanıtlayan Yiğit Akü olarak, global üretici ve tedarikçi gamı ile Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam edeceğiz.

 

Bu performansımızı ,ihracat politikamızda belirlediğimiz doğru adımlar ile besleyerek, her geçen gün dünya akü sektöründe adımızdan daha çok bahsettirerek dünya markası olma yolundaki hedeflimize bağlıyoruz. Bunun için çalışıyor, geliştiriyor, fikir ihracatını destekleyerek, üretim kapasitemizi güçlendiriyoruz.

 

2020 yılında ürün gamınız nasıl şekillenecek? Bu yıl ne tür yenilikler sunacaksınız?

2019 yılının son aylarında; Yiğit Akü olarak geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde; inovasyonu ve katma değeri yüksek kazanımlar ile sektöre ve ülkemize 2 yeni ürün kazandırdık. Ar-Ge ve akredite laboratuvarlarımızda geliştirdiğimiz yeni serimiz EFB Start Stop Aküleri ve Yurtdışında satışını gerçekleştirdiğimiz SIGNATURE LINE Serisi akülerimiz ile dikkatleri üzerimize çektik.

 

2020 yılında özellikle Lityum İyon alanında da birçok yeniliğe imza atmış olacağız.

 

Sektörde Know-how yetkinliğini kanıtlamış olan Yiğit Akü, mükemmeliyetçi üretim felsefesi, vizyonu ve gelecek hedefleri ile 2020 yılında da yeni ürün ve başarılarına hız kesmeden devam edecek Ar-Ge ve Teknolojik yatırım planlamalarımız ile gelişimi her daim destekliyor olacağız.  

Yiğit Akü olarak son dönemde farklı projeler ve çalışmalarla gündeme geliyorsunuz. Şirket olarak gündeminizde neler var, hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?

Yeni ürünümüz olan “Geliştirilmiş iç dizayn, yüzde 25 ekstra performansa sahip, EFB Stop Start ve Signature Line Serisi akülerimizi geçtiğimiz aylarda Birleşik Arap Emirlikleri Dubai International Convention & Exhibition Centre’da düzenlenen Automechanika Dubai ve NEC Birmingham’da düzenlenen Automechanika Birmingham, Automechanika Moskova ve AAPEX  fuarlarında tanıtarak, dünya liderleri arasında yerimizi aldık. Hem güçlü formülü hem de yeni dizaynı ile ziyaretçiler tarafından dikkatleri üzerinde toplayan yeni ürünlerimizi piyasaya sunduk. Ayrıca hemen her araca hitap eden Binek Araç Aküleri, Start-Stop Aküler, Ağır Hizmet Aküleri, Tarım Aküleri, Marin Aküler, Taksi Aküleri ve Tank Akülerine sahip ürün gamımız ile göz doldurduk”. Bu gelişmeler ve uluslararası arenadaki Yiğit Akü markamızın duruşu bizleri onurlandırmaktadır. Tüm hızımız ile yenilikçi yapımızı sürdürerek, sektöre ve nihai tüketiciye en kaliteli ve güvenilir hizmeti sunmaya devam edeceğiz.

Yatırım planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Kısa vadede yeni bir satın alma gündeminizde olacak mı?

Yiğit Akü olarak Ar-Ge ve İnovasyonun önemini hiç şüphesiz farkındayız. Planlamalarımız ve bu yöndeki hedeflerimiz çok net. 2019 yılında ürün segmentimize iki yeni ürün daha kazandırarak hem iç, hem de dış dizaynında farklılıklar yaratıp ürün kapasite ve performansında ayrıştırıcı ve dikkat çekici gelişmeler sağlamış bulunmaktayız. Ayrıca Yiğit Akü Ar-Ge Merkezimizin çatısı altında yenilikçi yapımız ile hareket ediyor, her geçen gün sektöre ve nihai tüketiciye en kaliteli ve güvenilir hizmet ve ürün anlayışı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

2020 yılında da hem starter, hem de endüstriyel aküler için özellikle kapasite arttırımına ve hammaddenin yerlileştirilmesine yönelik çok ciddi yatırımlarımız olacak. Aynı zamanda kendi bünyemizdeki Ar-Ge Merkezimiz ve Akredite Laboratuvarlarımız ile rekabet avantajı oluşturarak, inovasyonel gelişmeleri ürünlerimize katkı sağlayacak şekilde de gündemimizde tutuyoruz. 

Küresel ticaret koşullarını rekabet açısından nasıl görüyorsunuz?

Günümüz dünyasında her alanda hızlı bir değişim sürecine girmiş bulunmaktayız. Avrupa'nın ve Amerika’nın tek pazar halinde bütünleşme çabaları, dünya çapında rekabetin şiddetlenmesi, dünya pazarlarına yeni sanayileşmekte olan ülkelerin hızla katılması, çevre bilincinin artması, tüketici bilinçlenmesi, verimsiz kaynakların daha verimli ve etkin kullanılması gerekliliği, işletme düzeyinde yeni bir anlayış arayışına doğru hızla ilerlemeyi beraberinde getirmektedir. Küresel ticaret koşullarındaki rekabette ise; doğru hamleler, hız, işletmecilerin önündeki güncel konu, bu küresel uzlaşmanın ne olduğunu, nasıl ortaya çıktığını, bu uzlaşmadan nasıl bir yönetim aracı olarak yararlanılabileceğini anlamak ve bu uzlaşmaya uyum sağlayacak çözümleri kısa sürede üretmek ile başlanabilir. Bu çözümlere ulaşabilmek için küreselleşmenin kritik unsurlarının neler olduğunun bilinmesi gerekir. Kanıtlanan ve kurum vizyonu tarafından uygun görülen hizmet, faaliyet ve çalışmaların hayata geçmesi ile rekaket yönetimi sağlanmış olur.

Türkiye'nin döviz kuru politikası sizce ihracat yapan firmaları destekliyor mu?

Döviz kurlarının ihracat üzerindeki etkisini değerlendirmek, bir başka önemli gösterge sepet kurdaki değişimler ile Türkiye'nin dünya ihracatı içinden aldığı pay arasındaki ilişkidir. Döviz kurları seviyesi ve değişiklikleri ile ihracat ve ithalatın gelişmesi arasında teorik olarak yakın bir ilişki bulunmaktadır. Bununla birlikte Türkiye'de yapılan çalışmalar göstermektedir ki, döviz kurları ihracat ve ithalat üzerinde etkisi yüksektir.  İhracattaki artışın ana belirleyicisi, dış talepteki artıştır, bunu destekleten diğer unsur işgücü maliyetleri seviyesidir. Akabinde ise; iç talep seviyesindeki değişikliklerdir. İhracat yapmayan kurumları ihracata özendirmek önem arz etmektedir. Bu noktada devlet teşviklerinin de önemi büyüktür. Döviz kuru politikasında ihracat yapan firmaların güçlendirilmesi, alt yapılarının oluşturulması ve bu doğrultudaki girişimlerin desteklenmesi de bizler için önemlidir.

2020 yılına ilişkin hedef ve öngörüleriniz nelerdir?

2020 yılında Yiğit Akü’nün yol haritasında ağırlıklı Ar-Ge faaliyetlerinin sonucunda elde edilen fayda doğrultusunda, küresel alanda çıkaracağı katma değeri daha yüksek ürünlerle markalaşmanın, karlılığının ve cirosunun yükselmesi, Türkiye’nin enerji depolama alanındaki önde gelen ülkeler arasında olmasını ve Yiğit Akü’nün dünya akü sektöründe lider şirket olmasını sağlamak en önemli amacımız….

 

2020 yılı ve sonrasındaki hedeflerimizi belirlerken insan istihdamının önemi başta olmak üzere, yapılan her işe fayda ve yarar sağlamak adına üstün niteliklerdeki girişimlerimiz ve hedeflerimiz ile yol haritamızı belirliyoruz. Bu yıl da sektörümüzde Yiğit Akü’nün adını sıklıkla duyacağınızı gönül rahatlığı ile dile getirebiliriz.   Yiğit Akü’nün hemen hemen her endüstri koluna yönelik geliştirdiği akü çeşitliliğinde yenilikler ve gelişimi destekleyen ürünleri sektöre kazandırmak 2020 yılında ön planda olacak. Yiğit Akü, sürdürülebilir üretim planlamaları ve her yıl, alanında son teknoloji makine yatırımları ile kapasitesini arttırmaya 2020 yılında da devam edecek.  Starter akülerdeki öncülüğümüzü, endüstriyel sektöre hitap eden batarya gruplarına da taşıdığımız bu süreçte gerekli yatırımları tamamlayarak, ülke ekonomisine kazanımı yüksek iş gelişimi ve girişimlerinde bulunmaya devam edeceğiz.