AUTOMECHANİKA ULUSLARARASI KATILIMCI VE ZİYARETÇİ REKORU KIRDI

 

World Media Group olarak Automechanika Istanbul 2023 organizasyonu’nun kilit iki ismiyle bir sohbet gerçekleştirdik. Automechanika Istanbul Fuar Direktörleri Alemdar Sönmez ve Can Berki sorularımızı yanıtladı. Rekor katılım ve ziyaret ile sonuçlanan bu organizasyonda en önemli unsur ise uluslararası katılımın yoğun olmasıydı.

Öncelikle kısaca sizleri tanıyabilir miyiz?

Alemdar Sönmez: Otomotiv endüstrisinde uzmanlığım ve 21 yılı aşkın bir sürelik sektör tecrübemle birlikte Hannover Fairs Turkey’de Automechanika Istanbul'un 8 yıldır direktörlüğünü sürdürüyorum. Lisansımı İstanbul Üniversitesi'nde, yüksek lisansımı ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde tamamladım. İngilizce ve İspanyolca dillerinde de yetkinliğim mevcut.

Can Berki: 2011 yılından bu yana da Messe Frankfurt'ta çalışıyorum ve bir süredir de Automechanika Istanbul'un direktörlük görevini sürdürüyorum. Eğitim hayatımı FVM Işık Üniversitesi Bilişim Teknolojileri bölümünde tamamladım ardından Harvard Business School’dan online olarak Yönetim Temelleri eğitimi aldım. Otomotiv sektöründe her geçen gün kendimi geliştirmemin yanı sıra İngilizce ve Almanca dillerinde de yetkinliğim bulunuyor.
Automechanika Istanbul 2023 organizasyonu uluslararası katılımcı ve ziyaretçi profili ile rekor kırdı. 2024 için nasıl bir çalışma yapmayı düşünüyorsunuz?  


Alemdar Sönmez: Sürdürülebilirlik teması odağında gerçekleştirdiğimiz fuarımızda bu yıl 41 ülkeden 1437 katılımcı firma ve 10 ülke pavilyonu yer aldı. Automechanika Istanbul’u tüm dünyadan toplam 58.024 sektör profesyoneli ziyaret ederken, bu yıl ziyaretçi sayımız geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20’lik bir artış gösterdi. Bir yandan rekorlarla dolu bir fuarı geride bırakırken diğer yandan gelecek yılın çalışmalarına odaklanmaya başladık. 2024 yılı organizasyonumuz 23-26 Mayıs 2024 tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. 2024 organizasyonunun ana teması belirlendikten sonra onun üzerine çalışmaya başlayacağız. Ayrıca fuar boyunca ziyaretçi ve katılımcılarımızdan geri dönüşler alıyoruz, bu yıl aldığımız geri dönüşleri de inceleyerek, gelecek yıl için kendimizi geliştirebileceğimiz noktalara odaklanacağız.

 

Tüm dünyayı etkileyen pandemi, resesyon endişesi, lojistik krizleri ve yaşanan farklı gelişmeler fuarcılık sektöründe de biraz düşüşe sebep oldu. Automechanika ise gelişerek yoluna devam ediyor. Siz Automechanika Istanbul’un yakaladığı bu başarıyı nasıl yorumluyorsunuz?


Can Berki: Fuarlar dünya ticaretinin vazgeçilmez organizasyonlarından. Birçok farklı sektörde fuarlar, dünya çapında şirketleri bir araya getirerek iş birliklerine zemin hazırlıyorlar ve global ticaretin sürdürülebilirliğine katkı sağlıyorlar. Ancak gerek pandemi gerek resesyon endişesi, lojistik krizi ya da dünya çapındaki çeşitli ekonomik dalgalanmalar bazı sektörleri daha çok etkiledi, bu nedenle de fuarcılık da biraz yara aldı. Bu süreçte Automechanika yoluna hız kesmeden devam ediyor çünkü hem fuarımız dünya çapında 13 farklı ülkede gerçekleşen global bir organizasyon hem de otomotiv satış sonrası sektörü global ticaretin en dinamik pazarlarından bir tanesi. Fuarımızın kapsamının geniş olmasını, her yıl getirdiğimiz yeniliklerle üreticilere fırsatlar sunmamızı ve dünya devlerine ev sahipliği yapmamızı da var sayarsak yolumuza daha güçlü bir şekilde devam etmemizin önünde hiçbir engel bulunmuyor.
 

Otomotiv Endüstrisi ve yedek parça sektöründe ülkemizin durumunu nasıl görüyorsunuz? Dünyada gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığınızda nasıl bir tablo görüyorsunuz? 


Alemdar Sönmez: Türkiye'de otomotiv sektörü 1960'larda ithalat ağırlıklı bir sektörken 90 sonrasında ise ihracata yönelik rekabet kazanan bir sektör. Özellikle 2000’li yıllardan sonra ise bu rekabet katlanarak büyüdü ve günümüzde Türkiye’nin de en büyük ihracat kalemlerinden birisi haline geldi. Bu noktada bir yandan dünyanın önemli otomotiv markalarının fabrikaları ülkemizde yer alırken diğer yandan da yedek parça, aksesuar, bakım, yakıtlar vb. otomotiv satış sonrası değer zincirine dair tüm alt sektörlerde büyük bir üretim gücü mevcut. Gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımızda ülkemizin geride kaldığını düşünemeyiz, önemli bir rekabet gücümüz var.

 

Automechanika Istanbul 2023’de sergilenen  e-mobiliteye yönelik ürünlere ilgi beklediğiniz şekilde gerçekleşti mi?


Can Berki: Fuarımızı ziyaret eden sektör profesyonelleri aynı zamanda özel konsept alanlarımıza da ayrı bir ilgi gösterdiler. Elektrikli araçların bakım ve onarımında en son teknolojiler ve ekipmanların 8 ayrı istasyonda uygulamalı olarak sergilendiği “Innovation 4 Mobility by BAKIRCI” özel alanımız da ilgi odağıydı. Hem ziyaretçilerimiz hem sektör profesyonelleri bu özel alana yoğun ilgi göstererek, sistemleri ve çözümleri inceleme fırsatı buldular.
 

Elektrikli araç sektöründe dünyada büyük bir rekabet söz konusu… Siz ülkemizi bu rekabetin neresinde görüyorsunuz?


Alemdar Sönmez: İklim krizi ve gezegenimizdeki kaynakların giderek tükenmeye başlamasıyla birlikte elektrikli araç sektörü parlayan bir yıldız haline geldi. Elektrikli araçlar ve şarj istasyonları dünyada hızla yayılıyor. İnsanların sürdürülebilir bir teknolojiye böylesine ilgi göstermesi ise mutluluk verici. Aynı zamanda ülkeler arasında da araç üretim rekabeti var elbette. Bizim ülkemizde insanlarımız yavaş yavaş alışıyorlar elektrikli araç teknolojisine. 2023 yılında şu ana kadar 13 binden fazla elektrikli araç satılmış ülkemizde ve pazardaki payı henüz yüzde 3 civarlarında. Bunun giderek yükseleceğini öngörüyoruz elbette. Bir yandan global markaların araçlarının sayısı ülkemiz pazarında artmaya devam ederken diğer yandan yerli üretim yollarda gözükmeye başladı. Dünya devi markalar elektrikli araçları belli bir süredir ürettikleri ve piyasaya yaydıkları için şu an elbette onlarla kısa sürede direkt rekabet edebiliriz diyemeyiz ancak bu trendi kaçırmadan Türkiye’nin kendi aracını piyasaya sürmesi ve dünya pazarında yer edinmesi için büyük pazarlama organizasyonları gerçekleştirmesi oldukça önemli. İlerleyen yıllarda hem yeni modellerle hem de araçların dünyaya yayılmasıyla dünya devlerine ülkemizin önemli bir rakip olacağını düşünüyoruz.

 

Automechanika Istanbul’un şehre katkıları hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Can Berki: Fuarımız düzenlendiği her yıl katılımcı ve ziyaretçi sayısını artırıyor. Bu sayede de düzenlendiği dört gün boyunca da şehrin ticaret hacmine önemli bir katkı sunuyor. Ulaşımdan konaklamaya, yeme-içmeden eğlence sektörüne kadar birçok farklı sektöre dolaylı yoldan katkı sağlıyor. Şehirdeki yıl boyunca düzenlenen en büyük organizasyonlardan birisi olması sebebiyle özellikle fuar öncesi, sırası ve sonrasında uçuşlarda, otel rezervasyonlarında önemli bir hareketlilik yaşanıyor.